...

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

STAJ YÖNERGESİ
24/04/2012

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ İŞYERİ EĞİTİMİ (STAJ) YÖNERGESİ

 

Amaç

 

Madde 1. Bu yönergenin amacı, Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde eğitim öğretim gören öğrenciler için eğitim öğretimin bir parçası olarak işyeri eğitiminin esaslarını belirlemektir.

 

Kapsam

 

Madde 2. Bu Yönerge, Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde eğitim öğretim gören bütün öğrencilere uygulanır.

 

Dayanak

 

Madde 3. Bu İşyeri Eğitimi Yönergesi 24 Temmuz 2007 tarih ve 26592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Nevşehir Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin 23. Maddesi gereğince hazırlanmıştır. Bu Yönerge'de yer almayan konularda Nevşehir Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin hükümleri uygulanır.

 

Tanımlar

 

Madde 4. Bu Yönerge'de geçen;

Fakülte: Turizm Fakültesini,

Dekan: Turizm Fakültesi Dekanını,

Bölümler: Turizm İşletmeciliği Bölümü, Turizm Rehberliği Bölümü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Rekreasyon Yönetimi Bölümlerini,

Bölüm Başkanı:  Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi bölümlerine atanmış bölüm başkanlarını,

İşyeri Eğitimi Yönergesi: Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi İşyeri Eğitimi  Yönergesi'ni,

Bölüm İşyeri Eğitimi Komisyonu: Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde her bölüm için oluşturulan işyeri eğitimi komisyonunu, ifade eder.

 

İşyeri Eğitimi Zorunluluğu

 

Madde 5. Kuramsal olarak öğrendikleri bilgileri uygulayabilmeleri ve iş tecrübesi kazanabilmeleri için Turizm Fakültesi’nde eğitim öğretim gören bütün öğrencilerin işyeri eğitimi yapmaları zorunludur. Her öğrenci, mezun olabilmek için bu yönerge hükümleri uyarınca yapması gereken işyeri eğitimlerini başarı ile tamamlamak zorundadır.

 

Madde 6. Fakültede bulunan her bölümün sekizinci yarıyıldaki ders planında belirtilen, İşyeri Eğitimi adlı dersten başarılı olabilmeleri için, öğrencilerin işyeri eğitimlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir.  Fakülte ders planındaki herhangi bir derse ilişkin uygulamalar ve yapılan seminer çalışmaları işyeri eğitimi olarak kabul edilmez. İşyeri eğitimi, birinci sınıfın sonundan itibaren eğitim-öğretim dönemi dışında ve yaz tatillerinde yapılır. Ancak derslere devam zorunluluğu olmayan ve dört yılını tamamlamış öğrenciler, işyeri eğitimi komisyonunun onayı ile eğitim öğretim dönemlerinde de işyeri eğitimlerini yapabilirler.

  

İşyeri Eğitimi Süresi ve Yerleri

 

Madde 7. İşyeri eğitimi süresi ve yerleri, Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler için bu maddenin (a) bendinde, Turizm Rehberliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler için (b) bendinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler için (c) bendinde, Rekreasyon Yönetimi Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler için (d) bendinde belirtildiği gibidir.

 

(a) Turizm İşletmeciliği Bölümü için işyeri eğitimi süresi 140 iş günüdür. Öğrenciler, aşağıda belirtilen kuruluşların herhangi birinde işyeri eğitimlerini tamamlayabilirler:

(a1) Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri ve moteller,

(a2) Seyahat acentaları (yalnızca A ve B grubu),

(a3) Ulusal ve uluslararası hava yolu işletmeleri,

(a4) Turizm İşletmesi belgeli yiyecek- içecek işletmeleri,

(a5) Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilen diğer kamu kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesisleri.

 

(b) Turizm Rehberliği Bölümü için işyeri eğitimi süresi 140 iş günüdür. Turizm Rehberliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler 140 günlük işyeri eğitimi süresinin en az 70 gününü zorunlu olarak A ve B grubu seyahat acentalarında tamamlamak zorundadırlar;  diğer 70 gününü ise aşağıda belirtilen kuruluşların herhangi birinde tamamlayabilirler:

(b1) A ve B grubu seyahat acentaları

(b2) Ulusal ve uluslararası havayolu işletmeleri,

(b3) Kapalı veya açık müzeler ve ören yerleri,

(b4) Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilen diğer kamu kuruluşları ve hediyelik ve hatıra eşya satış mağazaları,

(b5) Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri ve moteller.

 

(c)  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü için işyeri eğitimi süresi 140 iş günüdür. Öğrenciler, aşağıda belirtilen kuruluşların herhangi birinde işyeri eğitimlerini tamamlayabilirler:

(c1) Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin, 4 ve 5 yıldızlı tatil köylerinin ve  motellerin mutfak bölümleri,

(c2) Ulusal ve uluslararası yolcu gemilerinin mutfak bölümleri,

(c3) Turizm İşletmesi belgeli yiyecek- içecek işletmelerinin mutfak bölümleri,

(c4) Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilen diğer endüstriyel mutfaklar.

 

(d) Rekreasyon Yönetimi Bölümü için işyeri eğitimi süresi 140 iş günüdür. Öğrenciler, aşağıda belirtilen kuruluşlardan herhangi birinde işyeri eğitimlerini tamamlayabilirler;

(d1) Turizm İşletmesi belgeli 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, 4 ve 5 yıldızlı tatil köyleri ve moteller,

(d2) Valilikler bünyesinde hizmet veren İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlükleri,

(d3) Yerel yönetim birimleri olan Belediyeler bünyesinde hizmet veren Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı veya Park ve Bahçeler Müdürlükleri,

(d4) Devlet veya vakıf üniversitelerinde bulunan Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları,

(d5) Turizm sektörünün gelişiminde rol oynayan sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve dernekler,

(d6) Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Kültür Turizm Müdürlükleri,

(d7)  Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilen diğer kuruluşlar.

 

 Madde 8. Öğrenciler, işyeri eğitimini tamamlayacakları kuruluşları kendileri bulmak zorundadır. İşyeri eğitimini tamamlayacağı kuruluşu kararlaştıran öğrenci ilgili kuruluşun adresini bir dilekçe ve fotoğraf ile Fakülte Dekanlığı’na bildirir. Fakülte Dekanlığı İşyeri Eğitimi Değerlendirme Belgesi’ni ilgili kuruluşa gönderir. İşyeri eğitimi bitiminde ilgili kuruluşun sorumlusu İşyeri Eğitimi Değerlendirme Belgesi’ni doldurur, onaylar ve Fakülte Dekanlığına postayla gönderir.

 

Madde 9. Üç günden fazla rapor ve izinler işyeri eğitimi süresine dahil edilmez.

 

Madde 10. Turizm Rehberliği Bölümü’nü başarıyla bitiren öğrenciler, Turizm Bakanlığı'ndan turist rehberi unvanı ve belgesi almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öngördüğü aşağıdaki şartları da kendi olanakları ile yerine getirmek mecburiyetindedir:

 

(a) Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı (KPDS)'den 70 ve üzeri puan almak,

(b) En az sekiz yıl deneyimli bir ulusal turist rehberi eşliğinde, Turizm Bakanlığı'nın öngördüğü Türkiye turuna katılmak ve bunu belgelemek.

 

İşyeri Eğitimi Komisyonu ve İşyeri Eğitiminin Değerlendirilmesi

 

Madde 11. İşyeri Eğitimi Komisyonu Fakülte Dekanlığının her bir bölüm için görevlendireceği en az üç öğretim elemanından oluşur. İşyeri eğitiminin değerlendirmesini bu komisyon yapar. İşyeri eğitimini tamamlayan öğrenciler sekizinci yarıyıldaki İşyeri Eğitimi dersinden başarılı sayılırlar.

 

Madde 12. Genel Sağlık Sigortasının 5. maddesi ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda yapılan değişiklik (17/4/2008-5754/3 md) gereğince, yükseköğrenimleri sırasında yurt içinde zorunlu işyeri eğitimine tabi tutulan öğrencilerin, “İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI SİGORTASI” primlerinin işyeri eğitimi süresince öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumu tarafından ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir. İşyeri eğitimine başlayacak öğrencilerin, kendisi ve işyeri eğitimi yapacağı kuruluş ile ilgili bilgileri içeren bir dilekçeyi (Ek-1) işyeri eğitimine başlamadan bir hafta önce Fakülte Dekanlığı’na vermesi gerekmektedir. Sigorta yaptırılan öğrencilerle ilgili sigorta primleri üniversitemizce ödeneceğinden, uygulamanın öğrencilere veya işyeri eğitiminin yapıldığı kuruluşa getireceği maddi bir yük bulunmamaktadır. Yasanın emredici hükmüne rağmen Fakülte Dekanlığına bilgi vermeden “SİGORTASIZ” olarak işyeri eğitimine başlayanların sorumluluğu, öncelikle işyeri eğitimi yaptıkları kuruluş ile öğrencilere aittir.  Öğrenciler işyeri eğitimi bitiş tarihini bir dilekçe ile işyeri eğitiminin bitiş tarihinden bir hafta önce Fakülte Dekanlığına bildirmek zorundadır. İşyeri eğitimini yurt dışında yapan öğrenciler, iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanamaz; ancak gerekli koşulları sağladığı takdirde yurtdışındaki işyeri eğitimleri geçerli sayılabilir.

 

 İşyeri Eğitiminin Denetlenmesi

 

Madde 13. Fakülte Dekanlığının görevlendireceği öğretim elemanları, işyeri eğitiminde bulunan öğrencileri denetleyebilirler.

 

 

 

İşyeri Eğitimi ve Mezuniyet

 

Madde 14. Yatay ve dikey geçiş yoluyla Fakülte'ye geçiş yapan öğrenciler, bu yönergeye uygun biçimde işyeri eğitimini tamamladıklarını belgelemek zorundadırlar.

 

Madde 15. İşyeri eğitimini başarıyla tamamlamamış öğrenciye çıkış belgesi veya diploma verilmez.

 

Madde 16. İşyeri eğitimini tamamlamayan öğrenciler kayıt yenilemek ve öğrenci katkı payını yatırmak zorundadır.

 

Yürürlük

 

Madde 17. Bu yönerge Nevşehir Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

Madde 18. Bu yönerge hükümlerini Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı yürütür.