...

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Eğitim & Öğretim

TURİZM FAKÜLTESİ / GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

 

Kuruluş

 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi, doğal tarihi ve kültürel zenginlikleri ile eşsiz özelliklere sahip tarihi Kapadokya bölgesinin merkezi durumunda bulunan Nevşehir ilinde kurulmuştur. Fakülte’nin kuruluşu, Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kurulduğu 1984 yılına dayanmaktadır. Fakülte, 1984 yılında Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı bir yüksekokul olarak kurulmuş ve Turizm İşletmeciliği eğitimi vermeye başlamıştır. 2000 yılında ise doğrudan Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı bir yüksekokul statüsüne kavuşmuştur. 17 Mayıs 2007 yılında Nevşehir Üniversitesi’nin kurulması ile Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, adı bağlantısı ve statüsü değiştirilerek Nevşehir Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi ise 13 Kasım 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılmış ve yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Böylece Turizm Fakültesi bugünkü adına ve yapısına kavuşmuştur.


Kazanılan Yeterlilik

 

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans diploması verilir.


Yeterlilik Düzeyi

 

Lisans


Kabul ve Kayıt Şartları

 

Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Fakülteye kabul için YGS ve LYS’den yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Üniversite Rektörlüğü’nde yapılır. Kayıt için gerekli belgeler; 1 - Lise ve dengi okul diploması, 2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.


Önceki Öğrenimin Tanınması

 

Öğrencinin fakülteye kayıt yaptırmadan önce herhangi bir Yükseköğretim kurumunun lisans ya da önlisans programından aldığı ve başardığı dersler Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt yaptırdığı programa aktarılarak öğrenci bu ders ya da derslerden muaf tutulabilir. Ayrıca, programların eğitim planlarında yer alan İngilizce dersi için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 140 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.


Program Profili

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2010 yılında kurulmuş bir bölümdür ve amacı konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik, Türk mutfağı, uluslar arası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.


Program Çıktıları

 

PÇ-1

Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.

PÇ-2

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.

PÇ-3

Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.

PÇ-4

Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.

PÇ-5

Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.

PÇ-6

Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.

PÇ-7

Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.

PÇ-8

Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir.

PÇ-9

Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar.

PÇ-10

Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.

PÇ-11

Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular.

PÇ-12

Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.

PÇ-13

Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.

PÇ-14

Mesleki etik standartları bilir ve uygular.

PÇ-15

Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.

PÇ-16

İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.

PÇ-17

İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.

PÇ-18

İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.

PÇ-19

Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.

PÇ-20

Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.

PÇ-21

Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.

PÇ-22

Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.

PÇ-23

Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi sahibi olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser.

PÇ-24

Sanatsal ve sportif konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir.


Mezunların İstihdam Profili

 

İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı. 2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı. 3. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 4. Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı. 5. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 6. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.


Üst Derece Programlarına Geçiş

 

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.


 

 

1. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

AİT101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I

2 Saat

0 Saat

1

Güz

Zorunlu

2

GM107

BESLENME İLKELERİ

3 Saat

0 Saat

1

Güz

Zorunlu

3

GM103

EKONOMİ

3 Saat

0 Saat

1

Güz

Zorunlu

3

GM105

GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ

2 Saat

0 Saat

1

Güz

Zorunlu

2

GM101

İNGİLİZCE I

10 Saat

0 Saat

1

Güz

Zorunlu

11

ENF101

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI I

2 Saat

2 Saat

1

Güz

Zorunlu

5

TDL101

TÜRK DİLİ I

2 Saat

0 Saat

1

Güz

Zorunlu

2

ORTAK1

ORTAK DERSLER HAVUZU 1

- Saat

- Saat

1

Güz

Seçmeli

2

Toplam:

30


2. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM104

AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GİRİŞ

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Zorunlu

2

AİT102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Zorunlu

2

GM108

GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ

3 Saat

0 Saat

1

Bahar

Zorunlu

3

GM102

İNGİLİZCE II

10 Saat

0 Saat

1

Bahar

Zorunlu

10

GM110

MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Zorunlu

2

ENF102

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI II

2 Saat

2 Saat

1

Bahar

Zorunlu

5

TDL102

TÜRK DİLİ II

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Zorunlu

2

GM106

YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Zorunlu

2

ORTAK2

ORTAK DERSLER HAVUZU 2

- Saat

- Saat

1

Bahar

Seçmeli

2

Toplam:

30


3. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM213

GENEL MUHASEBE

3 Saat

0 Saat

2

Güz

Zorunlu

3

GM201

İNGİLİZCE III

6 Saat

0 Saat

2

Güz

Zorunlu

8

GM211

MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ

3 Saat

0 Saat

2

Güz

Zorunlu

3

GM203

MUTFAK UYGULAMALARI I

1 Saat

4 Saat

2

Güz

Zorunlu

4

GM205

SATIN ALMA VE ÜRÜN BELİRLEME

2 Saat

0 Saat

2

Güz

Zorunlu

2

GM207

SOĞUK MUTFAK

2 Saat

2 Saat

2

Güz

Zorunlu

4

GM209

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ

3 Saat

0 Saat

2

Güz

Zorunlu

3

GRUP1

SEÇMELİ DERS HAVUZU I

- Saat

- Saat

2

Güz

Seçmeli

3

Toplam:

30


4. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM206

GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN

3 Saat

0 Saat

2

Bahar

Zorunlu

4

GM202

İNGİLİZCE IV

6 Saat

0 Saat

2

Bahar

Zorunlu

8

GM210

MENÜ PLANLAMA

3 Saat

0 Saat

2

Bahar

Zorunlu

4

GM204

MUTFAK UYGULAMALARI II

1 Saat

4 Saat

2

Bahar

Zorunlu

4

GM212

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ

3 Saat

0 Saat

2

Bahar

Zorunlu

3

GM208

TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ

2 Saat

2 Saat

2

Bahar

Zorunlu

4

GRUP2

SEÇMELİ DERS HAVUZU II

- Saat

- Saat

2

Bahar

Seçmeli

3

Toplam:

30


5. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM301

İNGİLİZCE V

6 Saat

0 Saat

3

Güz

Zorunlu

6

GM307

MESLEKİ ETİK

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Zorunlu

2

GM303

MUTFAK UYGULAMALARI III

1 Saat

4 Saat

3

Güz

Zorunlu

4

GM309

PAZARLAMA

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Zorunlu

2

GM305

TÜRK MUTFAĞI I

2 Saat

2 Saat

3

Güz

Zorunlu

3

GRUP3

SEÇMELİ DERS HAVUZU III

- Saat

- Saat

3

Güz

Seçmeli

7

GRUP4

SEÇMELİ DERS HAVUZU IV

- Saat

- Saat

3

Güz

Seçmeli

6

Toplam:

30


6. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM302

İNGİLİZCE VI

6 Saat

0 Saat

3

Bahar

Zorunlu

7

GM304

MUTFAK UYGULAMALARI IV

1 Saat

4 Saat

3

Bahar

Zorunlu

4

GM306

TÜRK MUTFAĞI II

2 Saat

2 Saat

3

Bahar

Zorunlu

3

GM308

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE PAZARLAMA

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Zorunlu

3

GRUP5

SEÇMELİ DERS HAVUZU V

- Saat

- Saat

3

Bahar

Seçmeli

7

GRUP6

SEÇMELİ DERS HAVUZU VI

- Saat

- Saat

3

Bahar

Seçmeli

6

Toplam:

30


7. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM403

DÜNYA MUTFAKLARI I

2 Saat

2 Saat

4

Güz

Zorunlu

4

GM401

MESLEKİ İNGİLİZCE I

6 Saat

0 Saat

4

Güz

Zorunlu

7

GM405

TURİZM İŞLETMELERİ YÖNETİMİ

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Zorunlu

3

GM407

ULUSAL VE ULUSLARARASI GIDA MEVZUATI

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Zorunlu

3

GRUP7

SEÇMELİ DERS HAVUZU VII

- Saat

- Saat

4

Güz

Seçmeli

7

GRUP8

SEÇMELİ DERS HAVUZU VIII

- Saat

- Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GRUP11

Seçmeli Dersler

- Saat

- Saat

4

Güz

Seçmeli

3

Toplam:

30


8. Dönem Ders Planı

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM404

DÜNYA MUTFAKLARI II

2 Saat

2 Saat

4

Bahar

Zorunlu

4

GM406

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Zorunlu

2

GM402

MESLEKİ İNGİLİZCE II

6 Saat

0 Saat

4

Bahar

Zorunlu

7

GM408

MEZUNİYET PROJESİ

2 Saat

2 Saat

4

Bahar

Zorunlu

4

GRUP9

SEÇMELİ DERS HAVUZU IX

- Saat

- Saat

4

Bahar

Seçmeli

7

GRUP10

SEÇMELİ DERS HAVUZU X

- Saat

- Saat

4

Bahar

Seçmeli

6

Toplam:

30


SEÇMELİ DERS HAVUZU I

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM215

İLK YARDIM

2 Saat

0 Saat

2

Güz

Seçmeli

3

GM219

TEMEL HUKUK

2 Saat

0 Saat

2

Güz

Seçmeli

3

GM217

YEMEK VE MİTOLOJİ

2 Saat

0 Saat

2

Güz

Seçmeli

3


SEÇMELİ DERS HAVUZU II

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM216

İÇECEKLER

2 Saat

0 Saat

2

Bahar

Seçmeli

3

GM218

TURİZM HUKUKU

2 Saat

0 Saat

2

Bahar

Seçmeli

3

GM214

YİYECEK İÇECEK SERVİSİ

2 Saat

0 Saat

2

Bahar

Seçmeli

3


SEÇMELİ DERS HAVUZU III

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM311

FRANSIZCA I

6 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

7

GM313

İTALYANCA I

6 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

7


SEÇMELİ DERS HAVUZU IV

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM325

BEVERAGES

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3

GM323

FOOD AND BEVERAGE SERVICE

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3

GM321

GIDA FORMÜLASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZ

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3

GM319

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3

GM327

INTRODUCTION TO HOSPITALITY INDUSTRY

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3

GM315

İLETİŞİM

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3

GM317

RESİM VE HEYKEL SANATI

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3

GM329

TURKISH CUISINE I

2 Saat

0 Saat

3

Güz

Seçmeli

3


SEÇMELİ DERS HAVUZU V

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM310

FRANSIZCA II

6 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

7

GM312

İTALYANCA II

6 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

7


SEÇMELİ DERS HAVUZU VI

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM322

GASTRONOMY AND FOOD HISTORY

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

3

GM314

MUTFAK OTOMASYON SİSTEMLERİ

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

3

GM328

NEW TRENDS IN WORLD CUISINES

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

3

GM324

TOURISM ECONOMICS

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

3

GM326

TURKISH CUISINE II

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

3

GM320

VEJETARYEN MUTFAĞI

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

3

GM316

YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIĞI

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

2

GM318

ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ

2 Saat

0 Saat

3

Bahar

Seçmeli

3


SEÇMELİ DERS HAVUZU VII

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM409

FRANSIZCA III

6 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

7

GM411

İTALYANCA III

6 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

7


SEÇMELİ DERS HAVUZU VIII

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM419

GELENEKSEL AVRUPA MUTFAĞI

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GM415

GÜNÜMÜZ MUTFAK KÜLTÜRLERİ

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GM423

HUMAN RESOURCES MANAGEMENT

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GM421

MARKETING

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GM427

RECREATION AND ANIMATION

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GM413

ŞARAP BİLİMİ

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GM425

WORLD CUISINES I

2 Saat

1 Saat

4

Güz

Seçmeli

3

GM417

YEMEK SÜSLEME SANATI

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3


Seçmeli Dersler

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

BKE101

BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

2 Saat

0 Saat

4

Güz

Seçmeli

3


SEÇMELİ DERS HAVUZU IX

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM410

FRANSIZCA IV

6 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

7

GM412

İTALYANCA IV

6 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

7


SEÇMELİ DERS HAVUZU X

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

GM418

DÜNYA MUTFAKLARINDA YENİ TRENDLER

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM416

EKMEK VE PASTA YAPIMI

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM420

OSMANLI MUTFAĞI

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM426

PROFESSIONAL ETHICS

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM430

RESTAURANT MANAGEMENT

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM414

RESTORAN YÖNETİMİ

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM424

SEMINAR IN TOURISM

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM422

TOURISM MARKETING

2 Saat

0 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3

GM428

WORLD CUISINES II

2 Saat

1 Saat

4

Bahar

Seçmeli

3


ORTAK DERSLER HAVUZU 1

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

BED101

BEDEN EĞİTİMİ I

2 Saat

0 Saat

1

Güz

Seçmeli

2

MUZ101

MÜZİK I

2 Saat

0 Saat

1

Güz

Seçmeli

2

RES101

RESİM BİLGİSİ I

2 Saat

0 Saat

1

Güz

Seçmeli

2


ORTAK DERSLER HAVUZU 2

 

Kodu

Adı

Teori

Uygulama

Sınıfı

Dönemi

Türü

Akts

BED102

BEDEN EĞİTİMİ II

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Seçmeli

2

MUZ102

MÜZİK II

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Seçmeli

2

RES102

RESİM BİLGİSİ II

2 Saat

0 Saat

1

Bahar

Seçmeli

2


Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

 

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Bir dersten başarılı olmak için başarı notunun en az DD ve daha yukarı olması gerekir. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.


Mezuniyet Şartları

 

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bitirme tezini başarıyla tamamlamak ve turizm işletmelerinde 140 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapmak gerekmektedir.


Çalışma Şekli

 

Tam Zamanlı


Bölüm Olanakları

 

Bölümümüzde eğitim-öğretim faaliyetleri 1 profesör, 3 doçent, 1 doktor öğretüm üyesi, 2 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi ile yürütülmektedir. Fakültemizde dersler çeşitli kapasitelerdeki 12 adet derslikte yürütülmektedir. Dersliklerin bir tanesi 100, dört tanesi 80, diğer altı tanesi ise 30 öğrenci kapasitesine sahiptir. 6 derslikte bilgisayar ve projeksiyon, yabancı dil derslerinin yapıldığı diğer dersliklerde ise video ve TV seti bulunmaktadır. Ayrıca, 10 öğrenci kapasiteli 2 adet seminer odası mevcuttur. Bölümümüz öğrencileri gün boyunca açık olan internet laboratuarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.


Adres ve İletişim Bilgileri

 

Adres: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 50300, NEVŞEHİR Web Adresi: www.tf.nevsehir.edu.tr Tel: 0384 228 11 30 Faks: 0384 215 20 06 Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Nilüfer Şahin Perçin Tel: 0384 228 10 30/ 18020 e-mail: nilüfer.percin@nevsehir.edu.tr Bölüm AKTS/DS Koordinatörü: Prof. Dr. Nilüfer Şahin Perçin Tel: 0384 228 11 30/ 18020 e-mail: nilüfer.percin@nevsehir.edu.tr