TURİZM FAKÜLTESİ / GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Kuruluş
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi, doğal tarihi ve kültürel zenginlikleri ile eşsiz özelliklere sahip tarihi Kapadokya bölgesinin merkezi durumunda bulunan Nevşehir ilinde kurulmuştur. Fakülte’nin kuruluşu, Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kurulduğu 1984 yılına dayanmaktadır. Fakülte, 1984 yılında Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı bir yüksekokul olarak kurulmuş ve Turizm İşletmeciliği eğitimi vermeye başlamıştır. 2000 yılında ise doğrudan Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı bir yüksekokul statüsüne kavuşmuştur. 17 Mayıs 2007 yılında Nevşehir Üniversitesi’nin kurulması ile Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, adı bağlantısı ve statüsü değiştirilerek Nevşehir Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi ise 13 Kasım 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılmış ve yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Böylece Turizm Fakültesi bugünkü adına ve yapısına kavuşmuştur. |
Kazanılan Yeterlilik
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans diploması verilir. |
Yeterlilik Düzeyi
Lisans |
Kabul ve Kayıt Şartları
Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Fakülteye kabul için YGS ve LYS’den yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Üniversite Rektörlüğü’nde yapılır. Kayıt için gerekli belgeler; 1 - Lise ve dengi okul diploması, 2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi. |
Önceki Öğrenimin Tanınması
Öğrencinin fakülteye kayıt yaptırmadan önce herhangi bir Yükseköğretim kurumunun lisans ya da önlisans programından aldığı ve başardığı dersler Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt yaptırdığı programa aktarılarak öğrenci bu ders ya da derslerden muaf tutulabilir. Ayrıca, programların eğitim planlarında yer alan İngilizce dersi için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 140 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir. |
Program Profili
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2010 yılında kurulmuş bir bölümdür ve amacı konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik, Türk mutfağı, uluslar arası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır. |
Program Çıktıları
PÇ-1 |
Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. |
PÇ-2 |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. |
PÇ-3 |
Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. |
PÇ-4 |
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. |
PÇ-5 |
Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. |
PÇ-6 |
Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. |
PÇ-7 |
Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
PÇ-8 |
Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
PÇ-9 |
Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapar. |
PÇ-10 |
Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır. |
PÇ-11 |
Yiyecek büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. |
PÇ-12 |
Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. |
PÇ-13 |
Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular. |
PÇ-14 |
Mesleki etik standartları bilir ve uygular. |
PÇ-15 |
Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır. |
PÇ-16 |
İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
PÇ-17 |
İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
PÇ-18 |
İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-19 |
Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. |
PÇ-20 |
Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. |
PÇ-21 |
Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. |
PÇ-22 |
Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. |
PÇ-23 |
Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi sahibi olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser. |
PÇ-24 |
Sanatsal ve sportif konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir. |
Mezunların İstihdam Profili
İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı. 2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı. 3. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 4. Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı. 5. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 6. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır. |
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. |
1. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Zorunlu |
2 |
|
BESLENME İLKELERİ |
3 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
EKONOMİ |
3 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Zorunlu |
2 |
|
İNGİLİZCE I |
10 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Zorunlu |
11 |
|
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI I |
2 Saat |
2 Saat |
1 |
Güz |
Zorunlu |
5 |
|
TÜRK DİLİ I |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Zorunlu |
2 |
|
ORTAK DERSLER HAVUZU 1 |
- Saat |
- Saat |
1 |
Güz |
Seçmeli |
2 |
|
Toplam: |
30 |
2. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GİRİŞ |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
2 |
|
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
2 |
|
GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ |
3 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
3 |
|
İNGİLİZCE II |
10 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
10 |
|
MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
2 |
|
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI II |
2 Saat |
2 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
5 |
|
TÜRK DİLİ II |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
2 |
|
YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Zorunlu |
2 |
|
ORTAK DERSLER HAVUZU 2 |
- Saat |
- Saat |
1 |
Bahar |
Seçmeli |
2 |
|
Toplam: |
30 |
3. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
GENEL MUHASEBE |
3 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
İNGİLİZCE III |
6 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Zorunlu |
8 |
|
MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ |
3 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
MUTFAK UYGULAMALARI I |
1 Saat |
4 Saat |
2 |
Güz |
Zorunlu |
4 |
|
SATIN ALMA VE ÜRÜN BELİRLEME |
2 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Zorunlu |
2 |
|
SOĞUK MUTFAK |
2 Saat |
2 Saat |
2 |
Güz |
Zorunlu |
4 |
|
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ |
3 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU I |
- Saat |
- Saat |
2 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
Toplam: |
30 |
4. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN |
3 Saat |
0 Saat |
2 |
Bahar |
Zorunlu |
4 |
|
İNGİLİZCE IV |
6 Saat |
0 Saat |
2 |
Bahar |
Zorunlu |
8 |
|
MENÜ PLANLAMA |
3 Saat |
0 Saat |
2 |
Bahar |
Zorunlu |
4 |
|
MUTFAK UYGULAMALARI II |
1 Saat |
4 Saat |
2 |
Bahar |
Zorunlu |
4 |
|
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ |
3 Saat |
0 Saat |
2 |
Bahar |
Zorunlu |
3 |
|
TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ |
2 Saat |
2 Saat |
2 |
Bahar |
Zorunlu |
4 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU II |
- Saat |
- Saat |
2 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
Toplam: |
30 |
5. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
İNGİLİZCE V |
6 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Zorunlu |
6 |
|
MESLEKİ ETİK |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Zorunlu |
2 |
|
MUTFAK UYGULAMALARI III |
1 Saat |
4 Saat |
3 |
Güz |
Zorunlu |
4 |
|
PAZARLAMA |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Zorunlu |
2 |
|
TÜRK MUTFAĞI I |
2 Saat |
2 Saat |
3 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU III |
- Saat |
- Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
7 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU IV |
- Saat |
- Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
6 |
|
Toplam: |
30 |
6. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
İNGİLİZCE VI |
6 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Zorunlu |
7 |
|
MUTFAK UYGULAMALARI IV |
1 Saat |
4 Saat |
3 |
Bahar |
Zorunlu |
4 |
|
TÜRK MUTFAĞI II |
2 Saat |
2 Saat |
3 |
Bahar |
Zorunlu |
3 |
|
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE PAZARLAMA |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Zorunlu |
3 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU V |
- Saat |
- Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
7 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU VI |
- Saat |
- Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
6 |
|
Toplam: |
30 |
7. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
DÜNYA MUTFAKLARI I |
2 Saat |
2 Saat |
4 |
Güz |
Zorunlu |
4 |
|
MESLEKİ İNGİLİZCE I |
6 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Zorunlu |
7 |
|
TURİZM İŞLETMELERİ YÖNETİMİ |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
ULUSAL VE ULUSLARARASI GIDA MEVZUATI |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Zorunlu |
3 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU VII |
- Saat |
- Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
7 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU VIII |
- Saat |
- Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
Seçmeli Dersler |
- Saat |
- Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
Toplam: |
30 |
8. Dönem Ders Planı
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
DÜNYA MUTFAKLARI II |
2 Saat |
2 Saat |
4 |
Bahar |
Zorunlu |
4 |
|
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Zorunlu |
2 |
|
MESLEKİ İNGİLİZCE II |
6 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Zorunlu |
7 |
|
MEZUNİYET PROJESİ |
2 Saat |
2 Saat |
4 |
Bahar |
Zorunlu |
4 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU IX |
- Saat |
- Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
7 |
|
SEÇMELİ DERS HAVUZU X |
- Saat |
- Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
6 |
|
Toplam: |
30 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU I
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
İLK YARDIM |
2 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
TEMEL HUKUK |
2 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
YEMEK VE MİTOLOJİ |
2 Saat |
0 Saat |
2 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU II
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
İÇECEKLER |
2 Saat |
0 Saat |
2 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
TURİZM HUKUKU |
2 Saat |
0 Saat |
2 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
YİYECEK İÇECEK SERVİSİ |
2 Saat |
0 Saat |
2 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU III
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
FRANSIZCA I |
6 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
7 |
|
İTALYANCA I |
6 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
7 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU IV
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
BEVERAGES |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
FOOD AND BEVERAGE SERVICE |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
GIDA FORMÜLASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZ |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
INTRODUCTION TO HOSPITALITY INDUSTRY |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
İLETİŞİM |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
RESİM VE HEYKEL SANATI |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
TURKISH CUISINE I |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU V
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
FRANSIZCA II |
6 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
7 |
|
İTALYANCA II |
6 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
7 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU VI
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
GASTRONOMY AND FOOD HISTORY |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
MUTFAK OTOMASYON SİSTEMLERİ |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
NEW TRENDS IN WORLD CUISINES |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
TOURISM ECONOMICS |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
TURKISH CUISINE II |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
VEJETARYEN MUTFAĞI |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIĞI |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
2 |
|
ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ |
2 Saat |
0 Saat |
3 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU VII
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
FRANSIZCA III |
6 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
7 |
|
İTALYANCA III |
6 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
7 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU VIII
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
GELENEKSEL AVRUPA MUTFAĞI |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
GÜNÜMÜZ MUTFAK KÜLTÜRLERİ |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
HUMAN RESOURCES MANAGEMENT |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
MARKETING |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
RECREATION AND ANIMATION |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
ŞARAP BİLİMİ |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
WORLD CUISINES I |
2 Saat |
1 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
|
YEMEK SÜSLEME SANATI |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
Seçmeli Dersler
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Güz |
Seçmeli |
3 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU IX
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
FRANSIZCA IV |
6 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
7 |
|
İTALYANCA IV |
6 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
7 |
SEÇMELİ DERS HAVUZU X
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
DÜNYA MUTFAKLARINDA YENİ TRENDLER |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
EKMEK VE PASTA YAPIMI |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
OSMANLI MUTFAĞI |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
PROFESSIONAL ETHICS |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
RESTAURANT MANAGEMENT |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
RESTORAN YÖNETİMİ |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
SEMINAR IN TOURISM |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
TOURISM MARKETING |
2 Saat |
0 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
|
WORLD CUISINES II |
2 Saat |
1 Saat |
4 |
Bahar |
Seçmeli |
3 |
ORTAK DERSLER HAVUZU 1
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
BEDEN EĞİTİMİ I |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Seçmeli |
2 |
|
MÜZİK I |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Seçmeli |
2 |
|
RESİM BİLGİSİ I |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Güz |
Seçmeli |
2 |
ORTAK DERSLER HAVUZU 2
Kodu |
Adı |
Teori |
Uygulama |
Sınıfı |
Dönemi |
Türü |
Akts |
BEDEN EĞİTİMİ II |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Seçmeli |
2 |
|
MÜZİK II |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Seçmeli |
2 |
|
RESİM BİLGİSİ II |
2 Saat |
0 Saat |
1 |
Bahar |
Seçmeli |
2 |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Bir dersten başarılı olmak için başarı notunun en az DD ve daha yukarı olması gerekir. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. |
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bitirme tezini başarıyla tamamlamak ve turizm işletmelerinde 140 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapmak gerekmektedir. |
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı |
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde eğitim-öğretim faaliyetleri 1 profesör, 3 doçent, 1 doktor öğretüm üyesi, 2 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi ile yürütülmektedir. Fakültemizde dersler çeşitli kapasitelerdeki 12 adet derslikte yürütülmektedir. Dersliklerin bir tanesi 100, dört tanesi 80, diğer altı tanesi ise 30 öğrenci kapasitesine sahiptir. 6 derslikte bilgisayar ve projeksiyon, yabancı dil derslerinin yapıldığı diğer dersliklerde ise video ve TV seti bulunmaktadır. Ayrıca, 10 öğrenci kapasiteli 2 adet seminer odası mevcuttur. Bölümümüz öğrencileri gün boyunca açık olan internet laboratuarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler. |
Adres ve İletişim Bilgileri
Adres: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 50300, NEVŞEHİR Web Adresi: www.tf.nevsehir.edu.tr Tel: 0384 228 11 30 Faks: 0384 215 20 06 Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Nilüfer Şahin Perçin Tel: 0384 228 10 30/ 18020 e-mail: nilüfer.percin@nevsehir.edu.tr Bölüm AKTS/DS Koordinatörü: Prof. Dr. Nilüfer Şahin Perçin Tel: 0384 228 11 30/ 18020 e-mail: nilüfer.percin@nevsehir.edu.tr |